بازار املاک / رشد ۶ درصدی قیمت مسکن

رشد ۶ درصدی قیمت مسکن

رشد ۶ درصدی قیمت مسکن

نوروز امسال عامل تعیین‌کننده در بازار مسکن نخواهد بود؛

نایب‌رئیس دوم اتحادیه مشاوران املاک اعلام کرد که نوروز امسال عامل تعیین‌کننده در بازار مسکن نخواهد بود؛ 
بلکه این قدرت خرید مردم است که مسیر معاملات را مشخص می‌کند. 
او با اشاره به آرامش نسبی بازار و کاهش شفافیت اطلاعات، تأکید کرد نقش اصلی در تحولات پیش‌رو بر عهده توان مالی متقاضیان خواهد بود.
بر اساس آمارهای غیررسمی، بازار مسکن طی یک ماه اخیر با رشد حدود ۶ درصدی قیمت مواجه شده است؛ 
افزایشی که در نگاه نخست می‌تواند برای برخی سرمایه‌گذاران جذاب جلوه کند، اما در واقعیت در بازاری رخ داده که همچنان راکد، کم‌معامله و فاقد تقاضای مصرفی مؤثر است. 
این رشد قیمتی نه ناشی از رونق ساخت‌وساز است، نه نتیجه افزایش قدرت خرید خانوارها و نه نشانه‌ای از بازگشت بازار به چرخه طبیعی عرضه و تقاضا.

 برعکس این رشد قیمتی در شرایطی اتفاق افتاده که حجم معاملات در پایین‌ترین سطوح چند سال اخیر قرار دارد و هرگونه افزایش قیمت، بیش از آنکه از منطق اقتصادی پیروی کند، 
به رفتارهای تدافعی سرمایه‌گذاران خرد و جابه‌جایی‌های محدود نقدینگی مربوط می‌شود. از همین رو رشد ۶‌درصدی اخیر را باید نه نشانه سلامت بازار بلکه زنگ خطری برای تعمیق رکود تورمی در بخش مسکن دانست.
بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که بخشی از تحرک محدود بازار مسکن در هفته‌های اخیر ناشی از ورود تعداد محدودی از جاماندگان بازار ارز و طلا بوده است؛ 
افرادی که به دلیل افزایش ریسک‌های بازارهای موازی، خرید دلار ۱۳۰‌هزار تومانی را اقدامی پرخطر ارزیابی کرده‌اند و به دنبال پناهگاهی امن‌تر برای حفظ ارزش دارایی خود بوده‌اند.
 این گروه نه با هدف سکونت و نه با نگاه بلندمدت تولیدی بلکه صرفا با انگیزه صیانت از سرمایه وارد بازار مسکن شده‌اند. 
با این حال توان مالی این دسته از سرمایه‌گذاران نیز محدود است و همین محدودیت باعث شده تمرکز خرید آنها بر واحدهایی باشد که با دلار زیر ۱۰۰‌هزار تومان قیمت‌گذاری شده‌اند. 
این رفتار نشان می‌دهد حتی سرمایه‌گذاران نیز در شرایط کنونی حاضر به پذیرش قیمت‌های هیجانی و غیرواقعی نیستند و بازار همچنان فاقد کشش لازم برای جذب نقدینگی گسترده است.

فعالان بازار مسکن معتقدند معاملاتی که در حال حاضر انجام می‌شود عمدتا مربوط به آن دسته از واحدهای مسکونی است که با دلار زیر ۱۰۰‌هزار تومان عرضه شده‌اند؛
 واحدهایی که یا به دلیل نیاز فوری فروشنده به نقدینگی یا به علت موقعیت مکانی ضعیف‌تر  یا به دلیل سن بنا، با تخفیف‌هایی نسبت‌به سطح عمومی قیمت بازار عرضه می‌شوند.

این الگوی معاملاتی نشان می‌دهد بازار مسکن در شرایط کنونی به هیچ‌وجه یک بازار فراگیر و پویا نیست بلکه به بازاری گزینشی تبدیل شده که تنها برخی فایل‌های خاص امکان معامله پیدا می‌کنند. 
در چنین فضایی نمی‌توان از رشد عمومی قیمت‌ها به عنوان نشانه‌ای از رونق سرمایه‌گذاری یاد کرد زیرا بخش عمده‌ای از بازار عملا در حالت انجماد قرار دارد و تنها بخش کوچکی از فایل‌ها، آن هم تحت شرایط خاص وارد چرخه خرید و فروش می‌شوند.

حذف تدریجی تقاضای مصرفی از بازار مسکن
مسکن اکنون در شرایطی به سر می‌برد که به دلیل جهش سنگین قیمت‌ها در هفت سال گذشته، دیگر از آن خبرها نیست که کسی بتواند با پس‌انداز خانه بخرد. 
افزایش مداوم قیمت مسکن در کنار رشد نامتناسب درآمد خانوارها باعث شده تقاضای مصرفی که ستون فقرات بازار مسکن محسوب می‌شود، به‌تدریج از این بازار حذف شود.
 خانوارهایی که در گذشته با ترکیبی از پس‌انداز، وام و کمک‌های خانوادگی قادر به خرید مسکن بودند، امروز حتی با تجمیع همه این منابع نیز امکان ورود به بازار را ندارند. 
نتیجه این وضعیت، تبدیل مسکن از کالای مصرفی به کالایی صرفا سرمایه‌ای است؛ تغییری که نه‌تنها به تعمیق رکود منجر شده بلکه ریسک سرمایه‌گذاری در این بازار را نیز افزایش داده است.

در کنار افت شدید قدرت خرید، تسهیلات بانکی نیز نه جوابگوی قیمت‌های فعلی مسکن است و نه کسی توان پرداخت اقساط آن را دارد.
 نسبت مبلغ وام به قیمت یک واحد مسکونی در شهر تهران به قدری پایین آمده که تسهیلات عملا نقش حاشیه‌ای در فرآیند خرید ایفا می‌کنند.
 از سوی دیگر نرخ سود بالا و اقساط سنگین حتی همین تسهیلات محدود را نیز از دسترس بسیاری از متقاضیان خارج کرده است. 
در چنین شرایطی وام مسکن نه‌تنها محرک تقاضا نیست بلکه در مواردی خود به مانعی برای تصمیم‌گیری خریداران تبدیل شده است. 
این ناکارآمدی ساختاری در نظام تامین مالی مسکن یکی از دلایل اصلی تداوم رکود و کاهش جذابیت سرمایه‌گذاری در این بخش به‌شمار می‌رود.

تصویر واقعی رکود از زاویه دفاتر املاک
بررسی شرایط کنونی بازار مسکن نشان می‌دهد حدود ۱۲‌هزار دفتر مشاور املاک در سطح شهر تهران فعال هستند.
 اگر فرض شود در یک ماه حدود ۱۰‌هزار معامله مسکن انجام می‌شود، به طور میانگین هر دفتر املاک باید تقریبا یک معامله در ماه انجام دهد؛
 گزاره‌ای که بررسی‌های میدانی از دفاتر املاک چنین چیزی را تایید نمی‌کند. بسیاری از مشاوران املاک از ماه‌ها بدون معامله سخن می‌گویند و برخی دفاتر عملا تنها به تمدید قراردادهای اجاره یا فعالیت‌های جانبی بسنده کرده‌اند.
 این شکاف میان آمارهای فرضی و واقعیت میدانی، تصویر روشنی از عمق رکود حاکم بر بازار مسکن ارائه می‌دهد؛ رکودی که از حدود دو سال قبل آغاز شده و همچنان پابرجاست.

بازار مسکن در حال حاضر نمونه بارزی از رکود تورمی است؛ وضعیتی که در آن قیمت‌ها افزایش می‌یابد اما حجم معاملات کاهش پیدا می‌کند.
 این ترکیب نامتوازن، سرمایه‌گذاری در بازار مسکن را با ابهامات جدی مواجه کرده است. 
از یک‌سو تورم عمومی اقتصاد اجازه کاهش اسمی قیمت‌ها را نمی‌دهد و از سوی دیگر نبود تقاضای موثر مانع از رونق معاملات می‌شود. 
نتیجه این وضعیت قفل شدن بازار در شرایطی است که نه خریدار توان ورود دارد و نه فروشنده حاضر به تعدیل جدی قیمت‌هاست.
 برای سرمایه‌گذاران چنین بازاری بیش از آنکه فرصت‌ساز باشد، حامل ریسک‌های نقدشوندگی و خواب سرمایه است.

چشم‌انداز تورم مسکن تا پایان سال
کارشناسان و فعالان بازار مسکن معتقدند که بعید است مسکن تا پایان سال در مجموع بیش از ۱۰درصد تورم داشته باشد. 
این برآورد نشان می‌دهد حتی در خوشبینانه‌ترین سناریوها نیز بازدهی اسمی سرمایه‌گذاری در بازار مسکن محدود خواهد بود.
 با در نظر گرفتن هزینه‌های جانبی، مالیات‌ها، استهلاک و ریسک‌های معاملاتی، بازدهی واقعی سرمایه‌گذاری ممکن است به مراتب کمتر از این رقم باشد 
بنابراین مسکن در کوتاه‌مدت نمی‌تواند نقش دارایی پربازده را برای سرمایه‌گذاران ایفا کند و بیشتر به ابزاری برای حفظ نسبی ارزش دارایی در برابر تورم تبدیل شده است.

در سال جدید با توجه به نوسانات ارزی، رشد بالاتر قیمتی را می‌شود در بخش خرید و فروش و اجاره پیش‌بینی کرد.
 با این حال این رشد نیز الزاما به معنای رونق بازار نخواهد بود. برآوردها نشان می‌دهد ممکن است تورم مسکن در سال آینده به ۵/‌۱‌برابر تورم امسال برسد اما همچنان بین ۲۰ تا ۲۵‌درصد کمتر از تورم عمومی باقی بماند. 
این فاصله با تورم عمومی بیانگر آن است که بازار مسکن همچنان از سایر بازارهای دارایی عقب‌تر حرکت خواهد کرد و جذابیت سرمایه‌گذاری در آن به‌‌ویژه برای سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت محدود خواهد ماند.

سرمایه‌گذاری در مسکن؛ حفظ ارزش یا افزایش ریسک؟
در مجموع سرمایه‌گذاری در بازار مسکن در شرایط تداوم رکود تورمی بیش از آنکه با هدف کسب سود انجام شود، به ابزاری برای حفظ نسبی ارزش سرمایه تبدیل شده است. 
کاهش شدید نقدشوندگی، محدود بودن دامنه رشد قیمت، حذف تقاضای مصرفی و نااطمینانی‌های اقتصادی همگی عواملی هستند که ریسک سرمایه‌گذاری در این بازار را افزایش می‌دهند.
 برای سرمایه‌گذارانی که به دنبال بازدهی بالا و سریع هستند، بازار مسکن در شرایط فعلی گزینه‌ای جذاب محسوب نمی‌شود. 
در مقابل افرادی که با دید بلندمدت و با انتخاب فایل‌های خاص وارد بازار می‌شوند، ممکن است بتوانند در افق زمانی طولانی‌تر از ثبات نسبی این بازار بهره‌مند شوند؛ هرچند این مسیر نیز خالی از ریسک نخواهد بود.

بازار مسکن امروز بیش از هر زمان دیگری تحت‌تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی قرار دارد؛ متغیرهایی که خارج از کنترل فعالان این بازار هستند. 
رشد ۶درصدی قیمت در یک ماه گذشته، ورود محدود سرمایه‌های جامانده از ارز و طلا کاهش شدید معاملات و پیش‌بینی تورم کمتر از تورم عمومی همگی نشان می‌دهند که مسکن در یک وضعیت بینابینی و شکننده قرار دارد.
 تا زمانی که قدرت خرید خانوارها ترمیم نشود، نظام تامین مالی اصلاح نگردد و چشم‌انداز اقتصاد کلان شفاف‌تر نشود، بازار مسکن همچنان درگیر رکود تورمی خواهد ماند و سرمایه‌گذاری در آن تصمیمی محتاطانه و پرریسک باقی خواهد ماند.

  • وام ارزان 600 میلیونی دریافت کنید

    وام ارزان 600 میلیونی دریافت کنید

    معاون وزیر راه و شهرسازی از تسهیلات دولت در قالب وام ارزان و تخفیف در پروانه ساخت برای نوسازی ۱۵۰ هزار واحد مسکونی بافت‌های فرسوده خبر داد. در مورد نقش نوسازی بافت‌های فرسوده در ایجاد اشتغال گفت: بخش مسکن به صورت مستقیم ۵ درصد و به صورت غیرمستقیم ۱۲ تا ۱۳ درصد از تولید ناخالص کشور را تشکیل می‌دهد که با ساخت هر یک میلیون واحد مسکونی می‌توان انتظار داشت، حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و یا یک میلیون و ۵۵۰ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم در کشور ایجاد و یا تثبیت شود.

  • فرار سرمایه گذاران از بازار مسکن

    فرار سرمایه گذاران از بازار مسکن

    رویکرد تقابلی شهرداری گرگان با سیاست دولت| فرار سرمایه گذاران از بازار مسکن محتمل است قدس مفیدی، عضو هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان گلستان با بیان این که رویکرد شهرداری گرگان در افزایش عوارض با سیاست دولت همخوانی ندارد، گفت: این امر به فرار سرمایه گذاران از بازار ختم می شود.

  • ساخت ۱۲ واحد مسکونی در محله عشایر

    ساخت ۱۲ واحد مسکونی در محله عشایر

    ساخت ۱۲ واحد مسکونی در محله عشایری گراب سبزوار محله عشایری گراب بخش روداب سبزوار در ایام نوروز میزبان گروه‌های جهادی است.

  •  رویکرد کمیسیون عمران در سال جدید

    رویکرد کمیسیون عمران در سال جدید

    نظارت بر ساخت یک میلیون واحد مسکونی است.رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از پیگیری اجرای قانون جهش تولید مسکن در سال ۱۴۰۱ در ذیل تحقق شعار سال با عنوان «تولید،دانش بنیان و اشتغالزایی» خبر داد.

  • قیمت‌های بالا و نبود جای خواب

    قیمت‌های بالا و نبود جای خواب

    گزارش‌های ستاد خدمات سفر حاکی از این است که ظرفیت اقامتی بعضی شهرها از جمله شیراز، مشهد و جزایر جنوبی ۱۰۰درصد تکمیل شده و فعلا جالی خالی برای اسکان مسافران نوروزی در شهرهای بزرگ نیست، حتی در مدارس، حسینه‌ها و یا سالن‌های ورزشی. این وضعیت دست‌مایه‌ای شده تا عده‌ای خانه‌های شخصی خود را با قیمت‌های نجومی به مسافران اجاره بدهند.

  • شایعه گران شدن شن و ماسه

    شایعه گران شدن شن و ماسه

    فشار مضاعف بر مردم زلزله‌زده سی‌سخت با شایعه گران شدن شن و ماسه در روزهایی که بیشتر مردم شهر زلزله‌زده سی‌سخت خانه های خود را تکمیل نکرده‌اند شایعه گران شدن شن و ماسه فشار مضاعقی بر آن ها وارد کرده است.

  • سیمان در بازار نرخ روز

    سیمان در بازار نرخ روز

    طبق بررسی های صورت گرفته پاکت های ۵۰ کیلوگرمی سیمان تیپ ۲ سیمان فیروزکوه در بازار ۵۴ هزار تومان قیمت خورده است. به گزارش روزگارمعدن، در علم اقتصاد هر زمان تقاضا از عرضه پیشی گیرد قیمت محصول بالا خواهد رفت. در اواسط سال گذشته قطعی برق‌های گسترده‌ای در کشور ایجاد شد که در راستای آن خط تولید کارخانه‌های سیمان نیز متوقف شد و این امر قیمت سیمان را به سقف رساند.

  • وام ۶۰۰ میلیونی به چه افرادی تعلق دارد

    وام ۶۰۰ میلیونی به چه افرادی تعلق دارد

    طبق وعده معاون وزیر راه و شهرسازی، به کسانی که دارای مسکن فرسوده هستند مبلغی بین ۳۵۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان وام پرداخت می‌شود روش دریافت این وام چگونه است؟ در شروع سال جدید معاون وزیر راه و شهرسازی، از افزایش سقف وام نوسازی مسکن خبر داد. با این که دریافت وام از بانک مسکن نیاز به سپرده گذاری یا خرید اوارق مسکن دارد. اما این بانک وام نوسازی را برای ملکی که در بافت فرسوده شهر قرار داشته باشد بدون سپرده‌گذاری پرداخت می‌کند.

  • کاهش اجاره بها در سال ۱۴۰۱

    کاهش اجاره بها در سال ۱۴۰۱

    کارشناس بازار مسکن گفت: متأسفانه در کشور ما خانه‌های استیجاری وجود ندارد و باوجود تأکید کارشناسان به این موضوع این بخش هنوز در کشور فعال نشده است. احمدرضا سرحدی در گفت‌وگو با میزان، در خصوص راهکار‌های کاهش اجاره‌بها در سال ۱۴۰۱، گفت: یکی از کمبود‌هایی که در بخش مسکن و ساخت و ساز کشور احساس می‌شود نبود مسکن استیجاری است.

  • وام بانکی بدون ضامن دریافت کنید

    وام بانکی بدون ضامن دریافت کنید

    زمانی که برای خرید کالاها، مسکن، ازدواج، آغاز کسب و کار یا کارهای اینچنینی نیاز به بودجه بالایی داریم، یکی از راه‌های متداول پیش رو، وام گرفتن از بانک است. بانک‌ها وام‌های مختلفی را به منظورهای متنوعی به متقاضیان ارائه می‌کنند که هر کدام شرایط و مبالغ مختلفی دارد.

  • پیش بینی قیمت مسکن در سال 1401

    پیش بینی قیمت مسکن در سال 1401

    بررسی و پیش بینی قیمت مسکن در سال 1401 برای عمده خانوارهای ایرانی یک ضرورت است. زیرا بخش مسکن و مستغلات در فرهنگ ایرانی و اقتصاد خانوار سهم مهمی را دارا می باشد. میز بازار تحریریه در اسفند سال 1399 پیش بینی کرد که قیمت مسکن در سال 1400 کمتر از 10 درصد افزایش می یابد که داده های آماری نشان می دهد صحت آن اثبات شده است. اما در سال 1401 بر بازار مسکن چه خواهد گذشت؟

  • بازار اجاره در تهران سامان می‌گیرد

    بازار اجاره در تهران سامان می‌گیرد

    شهردار تهران از ساخت 180 هزار واحد مسکونی در پایتخت برای سال 1401 خبر داد که در راستای آن شاهد ساماندهی بازار اجاره بها خواهیم بود. علیرضا زاکانی گام مهم شهرداری تهران در حوزه معیشت پایتخت‌نشینان را ساخت مسکن دانست و تاکید کرد: به دنبال این هستیم تا سال پیش رو ۱۸۰ هزار واحد مسکن در شهر تهران ساخته شود. این اقدام باعث می‌شود تا ضمن جبران عقب‌ماندگی پایتخت در حوزه تولید مسکن، بی‌سامانی حوزه اجاره‌نشینی را نیز ساماندهی کند.

  •  قیمت مسکن در 50 سال!

    قیمت مسکن در 50 سال!

    بیت‌الله ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن، بیان کرده که نرخ مسکن در 40 تا 50 سال گذشته رشد عجیبی پیدا کرد.

  • بهره‌برداری ۱۵۰ واحد مسکونی در سی‌سخت

    بهره‌برداری ۱۵۰ واحد مسکونی در سی‌سخت

    ۱۵۰ واحد مسکونی با حضور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران در شهر سی‌سخت به بهره‌برداری رسید. خبرگزاری میزان - بنا به اعلام دفاع‌پرس،۱۵۰ واحد مسکونی با حضور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران در شهر سی‌سخت به بهره‌برداری رسید.

  • منتظر کاهش قیمت مسکن باشیم؟

    منتظر کاهش قیمت مسکن باشیم؟

    فعالان بازار مسکن معتقدند با توجه به سیاست‌های دولت در بخش مسکن، روند نزولی رشد نرخ تورم و افزایش تولید مسکن در سال آینده قیمت‌ها در بازار املاک کاهشی و حتی ریزشی خواهد بود.پیش‌بینی قیمت مسکن .مشاهدات میدانی از وضعیت قیمت مسکن در چند منطقه پایتخت، از تعادل نسبی و منطقی‌تر شدن قیمت‌ ها خبر می‌دهد. افزایش قیمت مسکن که این سال‌ها تحت تاثیر افزایش قیمت دلار و کمبود عرضه، روند صعودی به خود گرفته بود.

  • مدت زمان خانه دار شدن در پایتخت ۷۰ سال

    مدت زمان خانه دار شدن در پایتخت ۷۰ سال

    شهرداری تهران در بازار مسکن و قیمت مسکن ورود جدی می کند زاکانی، شهردار تهران با بیان اینکه ۶۵ درصد حقوق مستاجران در تهران به اجاره خانه اختصاص می یابد، گفت: متقاضیان مسکن با یک حقوق متعارف در تهران، ۷۰ سال زمان می برد که صاحب مسکن شوند.

  • لوکوموتیو مسکن، قطار اقتصاد را می‌کِشد؟

    لوکوموتیو مسکن، قطار اقتصاد را می‌کِشد؟

    بخش مسکن به عنوان یک حوزه پیشران که با دست کم ۱۳۴ بخش اقتصادی ارتباط دارد، سال ۱۴۰۰ را در شرایطی به پایان می‌رساند که با کمبود منابع مالی، رکود ساخت و ساز، رکود معاملات، جهش قیمت‌ها در بخش فروش و اجاره دست و پنجه نرم کرد اما اخبار امیدوارکننده‌ای برای رونق تولید از طریق طرح ساخت یک میلیون واحد در سال و تزریق ۴۴۰ هزار میلیارد تومان به وزارت راه و شهرسازی شنیده می‌شود.

  • بازار املاک کشش قیمت‌‌ها را ندارد

    بازار املاک کشش قیمت‌‌ها را ندارد

    قیمت ملک را به عناوین مختلف بالا ببرند و جو جامعه را آماده پذیرش روند افزایشی قیمت ها کنند، اینها اینگونه القاء می‌ کنند که قیمت ملک در حال افزایش است تا مردم هرچه سریعتر با قیمت‌ های بالا کنار بیایند و ملک مورد نظر خود را با قیمت پیشنهادی خریداری کنند.مصطفی قلی خسروی، رییس اتحایه مشاوران املاک درباره قیمت معتقدم با توجه به افزایش بی رویه قیمت مسکن در سالهای گذشته و ایجاد یک قیمت کاذب، بازار، کشش قیمت‌ های نجومی جدید را نخواهد داشت و شاهد ثبات بازار و رونق معاملات باشیم.

  •  بازار اجاره در کوتاه‌مدت به ثبات نمی‌رسد

    بازار اجاره در کوتاه‌مدت به ثبات...

    یک عضو هیات علمی دانشگاه تهران معتقد است با شرایط اقتصادی موجود، بعید است بتوانیم در بازار اجاره مسکن در کوتاه مدت به آرامش و ثبات برسیم.

  • بازار رهن و اجاره

    بازار رهن و اجاره

    اظهار نظر عجیب رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره بازار رهن و اجاره صاحبخانه‌ها خانه‌های خود را با نرخ پایین تر اجاره می‌دهند؟ رئیس اتحادیه مشاوران املاک معتقد است در دو ماه اخیر بازار اجاره مسکن به ثبات رسیده و برخی موجران حتی با نرخ هایی پایین تر حاضر به واگذاری املاک خود به بازار اجاره هستند.

  • افتتاح ۵۵۰۰ واحد مسکن مهر در کشور

    افتتاح ۵۵۰۰ واحد مسکن مهر در کشور

    امروز ۵ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی از تعاونی‌های مسکن مهر در ۱۳ استان افتتاح شد. امروز ۲۲ اسفند, ۵ هزار و ۵۰۰ واحد از تعاونی‌های مسکن مهر در ۱۳ استان با حضور رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی و حجت الله عبدالملکی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در وزارت راه و شهرسازی به صورت برخط (انلاین) افتتاح شد.