بازار املاک / مسکن کشش رشد قیمت دارد؟

مسکن کشش رشد قیمت دارد؟

مسکن کشش رشد قیمت دارد؟

رکود حاکم بر بازار مسکن اگر چه این روزها در حالت نه صلح نه جنگ تا حدودی قابل پذیرش است اما سوال این است که آیا مسکن باز هم کشش رشد قیمت دارد.

وضعیت بازار مسکن این روزها در یک حالت رکودی شدید قرار گرفته و آنطور که برخی فعالان و آگاهان بازار رصد و پیش بینی کرده اند بازار مسکن این روزها با یک وضعیت رکود تورمی شدید مواجه است. 
این وضعیت در حالی به اوج خود رسیده است که کمتر کسی تصور می کرد در ماه های اردیبشهت و خرداد، قیمت ملک به یکباره و آن هم بعد از اتمام جنگ رشد قابل ملاحظه ای پیدا کند.
نبود آمار و اطلاعات دقیق از بخش مسکن و عدم انتشار آنها از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی باعث شده تا انبوه سازان و سازندگان مسکن نیز از ترس ضررهای میلیاردی وارد بخش مسکن و عرضه و تولید نشوند. 
همین مساله نیز یکی از پیش بینی هایی است که می تواند بازار مسکن را تحت تاثیر قرار دهد و قیمت ها را به شدت دستخوش تغییر کند.
بازار مسکن که همواره یکی از بازارهای ترسو محسوب می شود به دلیل عدم وجود نقدینگی لازم ماه هاست که با یک عقب گرد در تولید مسکن مواجه است. 
همین کمبود تولید به گفته اکثر کارشناسان اقتصادی، می تواند در آینده نه چندان دور سونامی قیمت مسکن را به همراه داشته باشد.
با ورود به سال ۱۴۰۵، طبیعتاً با یک التهاب و شوک قیمتی در حوزه ملک و مسکن مواجه شدیم، اما در حال حاضر شرایط تا حدودی در مسیر تعدیل قرار گرفته و تلاش برای ثبات قیمت‌ها در این بازار شکل گرفته است.
 مشکلی که در حوزه اقتصاد مسکن وجود دارد، چسبندگی بالای قیمت‌هاست.
 زمانی که قیمت‌ها در این حوزه افزایش پیدا می‌کند، بازار نمی‌تواند متناسب با شرایط عادی، خود را تعدیل کرده و به وضعیت نرمال بازگردد؛ 
همین موضوع باعث می‌شود فضای بازار به سمت رکود و حتی رکود تورمی حرکت کند تا در نهایت این ایستایی دوباره خود را در مراتب بالاتر قیمتی در حوزه مسکن تعریف کند.
سعید لطفی دبیر اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه ماه هاست بانک مرکزی داده‌ای از وضعیت و تغییر و تحولات مسکن ارائه نمی‌کند 
آیا اتحادیه املاک گزارش میدانی و یا موثق از میزان رشد قیمت مسکن در یک سال گذشته دارد؟ 
گفت: قیمت مسکن در تهران نسبت به سال گذشته دو برابر شده است. اما به هر حال متاسفانه سطح دسترسی اتحادیه مشاوران املاک به سامانه املاک محدود شده است 
و برای همین است که نمی‌توان گزارش میدانی را مرجع دقیق و درست میزان تغییرات قیمت مسکن دانست و آن را تایید کرد. اما آنطور که مشخص است نزدیک به دو برابر و کمی بیشتر گران شده است.

دبیر اتحادیه مشاوران املاک پیشتر در پاسخ به این پرسش که آیا مشاوران املاک در گرانی و افزایش قیمت مسکن نقشی دارند؟ 
گفت: سوال ما این است که آیا مشاوران املاک می‌توانند در گرانی قیمت مصالح ساختمانی تاثیر بگذارند؟
 آیا زمانی که تیر آهن، سیمان و یا سایر نهاده‌های ساختمانی گران می‌شوند تاثیر دارند. پس این اتهامات تنها دادن آدرس غلط به جامعه و عموم مردم است.
او ادامه داد: چرا باید کم کاری‌های حوزه مسکن را به مشاوران املاک نسبت دهند. در حالیکه اولین گروهی که از رکود مسکن آسیب می‌بیند مشاوران املاک هستند. 
بارها اعلام شد که مشاوران املاک مقصر گرانی مسکن هستند، اما سوال این است که مشاوران املاک سه سال است که هیچ نقشی در تنظیم قرارداد اجاره مسکن در دفاتر مشاور املاک ندارند 
و سامانه کاتب یا خودنویس این موضوع را پیش می‌برد و مالک و مستاجر قرارداد خود را در سامانه ثبت می‌کنند.
منصور غیبی کارشناس ارشد بازار مسکن نیز بر این باور است که در حوزه خرید و فروش، در حال حاضر با غنا و معاملات مؤثر در نواحی مختلف که از وضعیت آنها اطلاع داریم، مواجه نیستیم؛ 
طبیعتاً افرادی که نیاز دارند یا شرایط بازار را بر اساس منابع خود تشخیص می‌دهند، اقدام به خرید یا فروش می‌کنند، اما نمی‌توان این وضعیت را از نظر آماری به‌عنوان غنای جدی در بازار ملک و مسکن ارزیابی کرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، موضوع مهمی که در شرایط فعلی وجود دارد،
 این است که همزمان با ورود به سال ۱۴۰۵ با یک‌سری التهابات جدی به لحاظ جنگ و شرایط ناشی از آن مواجه شدیم که طبیعتاً به زیرساخت‌های ما نیز آسیب‌هایی وارد کرد.

این کارشناس ارشد بازار مسکن تصریح کرد: این شرایط بهانه یا فرصتی ایجاد کرد تا جریان موجود در حوزه اقتصاد مسکن، با استناد به این نوع التهابات و انتظارات تورمی بالا، خود را توجیه کند. 
به‌ویژه اینکه تخریب برخی زیرساخت‌ها بر فضای ساخت‌وساز ملک و مسکن نیز اثرگذار بود.
وی گفت: همین شرایط این فرصت و دلیل را ایجاد کرد که عنوان شود قیمت ساخت‌وساز و قیمت تمام‌شده باید افزایش پیدا کند 
و در نتیجه، محصول تولیدی که همان آپارتمان است نیز باید با افزایش قیمت مواجه شود؛ از یک طرف این روند 
و از طرف دیگر التهابات بازارهای موازی که شاهد بالا و پایین شدن آنها بودیم، در شکل‌گیری شرایط فعلی بازار مسکن مؤثر بوده است.
 ثبات قیمت در بازارهای رقیب که برای حفظ ارزش ریالی مردم تعریف شده و مردم نیز به‌عنوان سرمایه‌های خرد خود در این بازارها تلاش می‌کنند،
 از جمله عواملی بود که باعث شد نابسامانی موجود در این حوزه خود را به التهابات بازار مسکن نیز منتقل کند.

غیبی اظهار کرد: در حال حاضر مردم، به‌ویژه سرمایه‌گذاران، خود را به این سمت سوق می‌دهند که اکنون فصل و نوبت ملک و آپارتمان و مسکن است و به نوعی در این بازار جولان می‌دهند؛ 
در حال حاضر تا حدودی تعیین قیمت در بازار ملک و مسکن توسط سازنده‌های خرد و اصطلاحاً سازنده‌های کوچه‌بازاری انجام می‌شود که این افراد طیف وسیعی را شامل می‌شوند.

این کارشناس بازار مسکن افزود: در حال حاضر تعیین قیمت در بازار مسکن به این شکل انجام می‌شود که سازنده‌ای در یک ناحیه یا منطقه اعلام می‌کند 
قیمت آپارتمان نوساز به‌عنوان مثال ۳۰۰ میلیون تومان است و برای توجیه این قیمت نیز اعلام می‌کند که هزینه ساخت برای او ۶۵ تا ۷۰ میلیون تومان تمام شده است. در واقع، اعداد و ارقام مختلفی در بازار مطرح می‌شود.

به نظر می رسد باید با وضعیت به وجود آمده برای بخش مسکن که همانا رشد قیمت تمام شده مسکن است باید منتظر تغییرات مهمی در بخش مسکن به لحاظ بخش تقاضا بود.
 نکته ای که حائز اهمیت است این است که قیمت مسکن در ماه های نخست امسال آن هم بعد از اتمام جنگ افزایش یافت بنابراین اگر تورم عمومی به همین شکل رکورد بزند
 و قیمت تمام شده مسکن نیز افزایش یابد حتی اگر بازار مسکن در رکود بیشتری فرو برود باید باز هم منتظر رشد قیمت مسکن بود.

  • شرایط جدید وام مسکن به مبلغ ۷۵۰ میلیون تومان

    شرایط جدید وام مسکن به مبلغ ۷۵۰ میلیون...

    تصویبنامه هیئت وزیران اصلاح ماده ۳ آیین‌نامه تسهیلات خرید یا ساخت مسکن ایثارگران را به تصویب رساند. بر اساس این مصوبه، بانک مرکزی موظف است تسهیلات مسکن با نرخ ۴ درصد و مدت بازپرداخت ۲۰ ساله برای حداقل ۱۰۰ هزار نفر از ایثارگران مشمول در سال ۱۴۰۳ تأمین کند.

  • بانک ها عامل «گران شدن ملک» هستند

    بانک ها عامل «گران شدن ملک» هستند

    یک کارشناس بازار مسکن گفت: خرید ملک توسط بانک‌ها نقطه عطفی برای گرانی مسکن بود، در نتیجه بنگاه داری بانک‌ها موجب آسیب رسیدن به بازار مسکن خواهد شد.

  • سود نجومی در جیب اجاره نشین ها

    سود نجومی در جیب اجاره نشین ها

    سامانه "ایران املاک"، که از سال ۱۳۸۸ به عنوان اولین سامانه ثبت قراردادهای ملکی در کشور فعالیت خود را آغاز کرد، پس از ۱۴ سال بدون تغییر اساسی، همچنان به عنوان یک ابزار مهم در بازار مسکن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • پیش بینی قیمت مسکن تا پایان فروردین ۱۴۰۴

    پیش بینی قیمت مسکن تا پایان فروردین...

    آینده بازار مسکن با توجه به احتمال اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران طی ماه‌های آینده، یکی از مسائلی است که در روز‌های گذشته به شدت توسط کارشناسان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است

  • خبر مهم وام خریداران مسکن ملی

    خبر مهم وام خریداران مسکن ملی

    شهرام ملکی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید، درباره بسته شدن پرونده مسکن مهر پردیس گفت: مسئولیت ما این است که از تعطیلی پروژه‌های نهضت ملی مسکن و مسکن مهر جلوگیری کنیم و روند اجرایی این پروژه‌ها ادامه یابد. این موضوع از طریق جلسات منظم که خانم وزیر در سطح ملی برگزار می‌کنند، پیگیری می‌شود.

  • ارائه تسهیلات ودیعه مسکن به مددجویان بهزیستی و کمیته امداد

    ارائه تسهیلات ودیعه مسکن به مددجویان...

    در سال ۱۴۰۳ تسهیلات ویژه مسکن محرومان با هدف تامین مسکن اعم از خرید،احداث و پرداخت ودیعه در نظر گرفته شده است.

  • رکود سنگین در بازار مسکن

    رکود سنگین در بازار مسکن

    آنطور که کارشناسان بازار مسکن می‌گویند رکود این بازار در ۱۶ سال اخیر بی‌سابقه بوده و خرید ملک نسبت به ۱۰ سال گذشته، ۳ برابر سخت‌تر شده است!

  • افزایش وام مسکن رسما کلید خورد

    افزایش وام مسکن رسما کلید خورد

    در طرح مسکن ملی، نقش بانک‌ها و پیش‌خریداران به‌طور قابل توجهی تغییر کرده است. بانک‌ها که قرار بود ۷۰ درصد هزینه ساخت مسکن را تأمین کنند، تاکنون نتواسته‌اند یا شاید نخواسته‌اند این وظیفه را به درستی انجام دهند. طبق آمار رسمی، بانک‌ها تنها ۱۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به پروژه‌های مسکن ملی پرداخت کرده‌اند، در حالی که مردم، یعنی ۸۰۰ هزار خانوار ثبت‌نام‌کننده، مجموعاً ۳۰۰ هزار میلیارد تومان آورده نقدی پرداخت کرده‌اند.

  • اطلاعاتی که متقاضیان نهضت ملی مسکن  باید بدانند

    اطلاعاتی که متقاضیان نهضت ملی مسکن ...

    اخیراً فرزانه صادر مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که در ۵ سال گذشته فقط ۲۰ هزار واحد مسکونی تحویل شده است و بقیه واحدها در مراحل مختلف فونداسیون، سفت‌کاری، نازک‌کاری و … است.

  • هشدار جدی به خریداران مسکن

    هشدار جدی به خریداران مسکن

    رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: قولنامه در دادگاه‌ها مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد و از رؤسای اتحادیه املاک خواهش دارم به مشاوران املاک این مسئله را تذکر دهند.

  • قیمت تمام شده ساخت واحد‌های نهضت ملی مسکن اعلام شد

    قیمت تمام شده ساخت واحد‌های نهضت ملی...

    عضو انجمن انبوه‌سازان مسکن تهران گفت: میزان آورده متقاضیان در نهضت ملی مسکن به بیش از ۸۰۰ میلیون تومان رسیده که با تسهیلات ساخت قیمت تمام شده به یک میلیارد و۴۰۰ میلیون تومان می‌رسد.

  • شرایط معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی اجاره‌ بها

    شرایط معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی اجاره‌...

    بر اساس ماده یک قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره، موجران در صورتی که با مستأجران خود قرارداد سه‌ساله منعقد کنند، ۱۰۰ درصد از مالیات معاف خواهند بود

  •  متقاضیان ملی مسکن؛ اولویت تحویل با چه کسانی است؟

    متقاضیان ملی مسکن؛ اولویت تحویل با چه...

    طبق برنامه ریزی جدید تمامی متقاضیانی که صاحب فرزند هستند و در قالب طرح جوانی جمعیت قرار می‌گیرند در اولویت تخصیص واحد مسکونی هستند، اما اولویت مربوط به افرادی است که آورده خود را زودتر تکمیل کرده باشند.

  • ترمز افزایش قیمت مسکن کشیده شد

    ترمز افزایش قیمت مسکن کشیده شد

    یک پژوهشگر حوزه مسکن و شهرسازی، گفت: حباب مسکن در شهر‌های کشور به خصوص تهران و مناطق شمالی پایتخت عدد قابل توجهی است. این حباب ناشی از تقاضای سفته‌بازی است.

  •  پزشکیان مستاجران را سورپرایز کرد

    پزشکیان مستاجران را سورپرایز کرد

    بررسی عوامل مالی طرح ناتمام «مسکن ملی» که مسئولیت تأمین هزینه‌های آن بر عهده بانک‌ها و احتمالاً بودجه سال‌های آینده خواهد بود، نشان می‌دهد که با قیمت‌های کنونی، حداقل ۶۰۵ همت منابع بانکی لازم است تا به‌عنوان وام ساخت، برای احداث خانه‌های ۱.۸ میلیون پیش‌خریدار قطعی پرداخت شود

  • شاه کلید حل مشکل مسکن در ایران چیست؟

    شاه کلید حل مشکل مسکن در ایران چیست؟

    با توجه به بالا بودن قیمت زمین در کلان شهر‌ها در جهت استفاده بهینه از زمین برای ساخت طرح مسکن اقتصادی در بافت‌های فرسوده وشهر‌های کوچک اطراف کلان شهر‌ها (اقماری) به زودی کاربردی و اجرایی می‌شود.

  • 2 بار وام اجاره خانه برای 3 گروه از مستاجران در سال 1403

    2 بار وام اجاره خانه برای 3 گروه از...

    براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سقف مبلغ تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن برای سال ۱۴۰۳ در شهر تهران ۲۰۰ میلیون تومان، در مراکز استان‌ها ۱۵۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۱۰۰ میلیون تومان و در مناطق روستایی ۴۰ میلیون تومان تعیین شده است. طبق این مصوبه، سود تسهیلات کمک‌ودیعه مسکن ۲۳ درصد و حداکثر دوره بازپرداخت آن ۵ سال تعیین شده است.

  • وام یک میلیاردی دولت برای مستاجران

    وام یک میلیاردی دولت برای مستاجران

    برای دریافت این وام متقاضی باید ابتدا ۲۵۰ میلیون تومان برای خرید اوراق هزینه کند، سپس حدود ۵۰ میلیون تومان در دفترخانه پرداخت کند که رقم دریافتی حاصل از کسر این هزینه‌ها حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان خواهد بود که با این مبلغ دریافتی، متقاضی تنها می‌تواند ۸ الی ۱۰ متر از یک واحد مسکونی را خریداری کند، از سوی دیگر عده کمی توان حجم بازپرداخت این وام را خواهند داشت.

  •  اجرای طرح وام ارزان برای خرید خانه

    اجرای طرح وام ارزان برای خرید خانه

    با هزینه ساخت یک واحد ۸۰ متری در پرند، می‌توان یک واحد ۴۰ متری در تهران خرید

  • مالیات زمین و مسکن در بودجه ۱۴۰۴ چگونه محاسبه می‌شود؟

    مالیات زمین و مسکن در بودجه ۱۴۰۴ چگونه...

    بر اساس جزئیاتی که از لایحه بودجه ۱۴۰۴ منتشر شده، زمین‌های فاقد اعیانی دارای کاربری مسکونی، اداری و تجاری، و واحدهای مسکونی که ارزش هر یک از آنها بیش از پانصد میلیارد (۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد، مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در هزار می‌شوند. این مالیات بر عهده شخصی است که در ابتدای سال ۱۴۰۴ مالک املاک فوق بوده است.

  • دلیل اصلی افزایش قیمت مسکن چیست؟

    دلیل اصلی افزایش قیمت مسکن چیست؟

    اقدامات عمدی نظیر انحصار زمین و عدم الحاق آن به محدوده شهر، باعث افزایش بی‌رویه قیمت مسکن است.